متفرقه
-
مسائل متفرّقه
س1 - در خيلى از شهرها و روستاها امامزادههايى است كه بعضاشجرهنامه آنها معلوم نيست، بفرمائيد : آيا رفتن به زيارت آنها و هم چنين نسبت دادن آنها به امام معصوم جايز است يا خير؟
- ج1 - رفتن به زيارت آنها اشكالى ندارد و نسبت دادن به ائمه 7 بعنوان اين كه شايد فرزندشان باشد و لو معالواسطه بصورت احتمال اشكالى ندارد.
س2 - آيا روزى دادن و موت و حيات و شفاء مريض و غيره از افعال محمّد و آل محمّد 9 مىباشد يا خير؟
- ج2 - حضرات ائمه 7 واسطه در فيض هستند و به اذن الّله كارى را انجام مىدهند.
س3 - صحبت كردن در اثناء قرائت قرآن چه حكمى دارد؟
- ج3 - كار خوبى نيست، بلكه در قرآن دستور به سكوت و استماع داده شده است و هرگاه خواننده قرآن، مىخواهد صحبت كند، قرآن را ببندد كه بى حرمتى نشود.
س4 - آيا مىتوان با حفظ حجاب اسلامى از لباسهاى داراى رنگ شاد استفاده نمود؟
- ج4 - اشكال ندارد.
س5 - تلاش در راه حفظ فرهنگى ملّى و اغناى آن چون آداب و رسوم، زنان و لباس اعياد چه صورت دارد؟
- ج5 - تلاش در راه حفظ فرهنگ ملّى كه مغاير با اصول اسلامى نباشد اشكال ندارد اگرچه بهتر است سعى شود كه فرهنگ اسلامى ترويج شود.
س6 - همانطورى كه مستحضريد، يكى از سنّتهاى ملّى ملّت ايران برپائى عيد نوروز است كه پيرايههائى نيز براى آن قرار داده شده كه از جمله چهارشنبه سورى و سيزده به در است كه در طول سالهاى اخير برپائى اين مراسم علاوه بر بجا گذاشتن تلفات و خسارات جانى و مالى، موجب هتك حرمت مسائل شرعى شده و به ويژه در روز سيزده به در در صحراها و بيابانها، برخى علاوه بر اختلاط محرم و نامحرم به رقص و پايكوبى و انجام برخى محرّمات ديگر مىپردازند، از آنجائى كه متأسفانه روز به روز اينگونه سنّتها در حال رواج است خواهشمند است نظر مبارك را بيان فرمائيد؟
- ج6 - نوروز يكى از اعيادى است كه فى الجمله مورد تائيد در روايات ائمه معصومين 7 مىباشد و كارهائى كه در اين ايّام انجام مىشود مثل صلهرحم و ديد و بازديد، بسيار پسنديده است ولى چهارشنبه سورى و سيزده به در، يكى از سنّتهاى غلط است و حتّى از نظر عقلى هم هيچ جايگاهى ندارد و لذا شايسته است مؤمنين از برپائى اينگونه مجالس مثل چهارشنبه سورى و سيزده به در، مخصوصااگر مشتمل بر محرّمات باشد، حذر نمايند.
س7 - ملاك اصلى اسراف و تجّمل گرايى چيست؟
- ج7 - هر چيزى كه از حدّش تجاوز كند، اسراف است خصوصادر خوردنيها و آشاميدنيها كه در آيه نيز بدان اشاره شده است، ولى تجّمل گرايى غير از اسراف است و ممكن است با هم نيز جمع شوند و تجمّلگرايى استفاده نمودن از ابزار و آلات آرايشى و لوكسى است كه خارج از شأن و زندگى انسان باشد.
س8 - اگر در راديو و تلويزيون، توسط گويندهاى مسئلهاى بيان شود از نظر شرع چه مقدار مىتوان به آن اطمينان داشت و عمل كرد؟
- ج8 - شخصى كه در راديو يا تلويزيون مسئله مىگويد در صورتى مىتوان حرف او را قبول نمود كه او را از نظر علم و تقوى بشناسد، و الاّ اعتماد به گفته او مشكل است.
س9 - آيا رجعت يكى از ضروريّات دين است كه منكر او مرتدّ شود؟
- ج9 - ارتداد با انكار ضرورت در دين محقّق مىشود و رجعت از ضروريّات مذهب است مگر انكارش با اعتقاد به ضرورى بودن آن در دين باشد كه برگشت به انكار نبوّت كند، كه در اين صورت هم مرتدّ مىشود.
س10 - تقيّه كردن در چه مواردى جايز است؟
- ج10 - هر جا كه تشخيص دهد اگر عمل بر خلاف آنچه را كه مخالف انجام مىدهد، صورت بگيرد، موجب ضرر به نفس يا عِرض يا مال معتنى به باشد و راه چارهاى بجز هماهنگى با آنان نداشته باشد، تقيه جايز است.
س11 - آيا استمداد از حضرات انبياء و ائمه معصومين 7 بطور مستقيم امكان دارد؟
- ج11 - خداوند تبارك و تعالى انبياء و ائمه را واسطه در فيض قرار داده پس مىتوان آنها را واسطه بين خود و خانه خدا قرار دهيم و حاجت خود را از خدا بخواهيم.